La nivel național se constată că performanțele sportive lasă de dorit. Se caută vinovați, neglijându-se cauzele reale ale fenomenului și, mai ales, eventualele soluții viabile pentru rezultate care să schimbe lucrurile. Desigur, până la nivel național, fiecare ar trebui să-și vadă de „pătrățica” lui, pentru că sportul românesc este, de fapt, un puzzle uriaș, constituit din piese mai mari sau mai mici. Ne place să credem că LPS Bacău este parte din acest puzzle sau, cel puțin, se străduiește să contribuie esențial la imaginea sportului românesc.
LPS Bacău în Cantonament la Toplița: 24-29.07.2016
Este vorba despre echipele de fotbal ale Liceului cu Program Sportiv Bacău antrenate de prof. Dan Crețu, mai exact Grupa 98-99 republicani A și Grupa 2003-2004.
De altfel, cele două echipe sunt obișnuite de ceva vreme cu astfel de cantonamente, care se vor a fi puțin altfel. Domnul antrenor a avut grijă să clarifice de la începutul colaborării unele aspecte esențiale:
- Antrenamentele sunt un act de voință și nu unul de constrângere. Astfel, fiecare are un loc important în echipă, care vine la pachet cu responsabilități ce trebuie asumate.
- A face fotbal înseamnă mai mult decât „a da cu șutul într-o minge”. Înseamnă muncă asiduă și continuă, eforturi fizice și implicare emoțională uneori.
- Pasiunea pentru fotbal presupune sacrificii, inclusiv să stai departe de cei dragi perioade suficient de lungi, pentru a te pregăti așa cum trebuie.
- Ca orice lucru important sau ca orice job pe care îl alegi fotbalul înseamnă seriozitate, concentrare și dăruire.
5 elemente importante ale unui cantonament reușit
Un cantonament este reușit atunci când și-a atins toate obiectivele propuse. În afară de efortul fizic și de programul intens de antrenamente, domnul antrenor a vrut să construiască o echipă. De aceea, a inclus în program toate „ingredientele” necesare:
1.Câte trei antrenamente pe zi. Programul de antrenamente a început la ora 7.00 în fiecare dimineață. Apoi, în funcție de necesitățile impuse de vârstă, experiență și așteptări, antrenamentul a fost reluat la ora 9.00 de către Grupa 98-99 și de la 10.30 de grupa 2003-2004. La ora 16.00 urma antrenamentul final al zilei. Antrenamentele au presupus diversitate, astfel că sportivii au participat la antrenamente fizice, tactice, de dezvoltare a masei musculare, de rezistență, de joc.
2. Momente de odihnă și refacere. Acestea sunt obligatorii pentru obținerea unor rezultate frumoase. Efortul susținut pe teren, în condiții destul de dificile, având în vedere temperaturile ridicate din această perioadă.
3. Resurse nutriționale raportate la efortul depus. Sportivii au avut trei mese pe zi, asigurându-li-se toate elementele necesare unei nutriții echilibrate și suficiente.
4. Activități extra-sportive. Un antrenor bun înțelege că antrenamentele fizice nu sunt suficient, că este necesar și un antrenament al minții. Zilnic, în programul dintre antrenamentele de dimineață, sportivii au fost impicați în activități „altfel”, menite:
- să dezvolte abilitățile de comunicare între coechipieri;
- să ajute sportivii să se cunoască pe ei înșiși, dar și pe ceilalți;
- să crească stima de sine și încrederea în propriile forțe;
- să rezolve conflictele și să prevină apariția altora;
- să dezvolte spiritul de echipă;
- să sublinieze importanța respectării unor reguli;
- să alunge monotonia programului zilnic;
- să aducă bună dispoziție și să creeze o atmosferă plăcută și degajată.
După muncă, și răsplată! La finalul contonamentului, băieții au primit „cadou” o ieșire la Centrul SPA Banffy Toplița:
5. Verificare/evaluare a rezultatelor. Ca un antrenor care se respectă, domnul profesor Dan Crețu a avut grijă să evalueze nivelul echipelor dumnealui. Testele specifice aplicate în prima zi a cantonamentului și cele finale trebuie să evidențieze un progres real al capacităților fiecărui sportiv în parte, lucru care, se pare, s-a demonstrat, conform declarațiilor domnului antrenor.
Rezultate?
Dacă ne referim la activitățile extra-sportive despre care vorbeam mai sus, rezultatele sunt uimitoare. Deși speriați că vor trebui să facă „școală”, sportivii s-au implicat activ în toate activitățile propuse, în ciuda oboselii acumulate de la antrenament la antrenament. Atât grupa 88-89, cât și grupa 2003-2004 s-au „jucat” foarte serios, fie că a fost vorba despre ice-breakers, energizers sau activități de team-building.
Dar cum cele mai importante sunt rezultatele pe plan sportiv, trebuie menționat meciul amical PROMureșul Toplița – LPS Bacău (grupa 98-99), desfășurat în data de 27 iulie 2016, pe Stadionul Mureșul Toplița. Elevii domnului antrenor Crețu au învins cu scorul de 4-2, după un meci în care sportivii băcăuani au jucat ca o echipă:
De altfel, și echipa 2003-2004 a susținut un meci chiar înainte de începerea cantonamentului, în cadrul campionatului desfășurat cu prilejul Zilelor toplițene. Băieții antrenați de domnul profesor Crețu au obținut un foarte meritat loc II în această competiție!
Micii fotbaliști ai Liceului cu Program Sportiv Bacău au pierdut în finală, în fața echipei orașului gazdă, dar nu fără a dovedi că sunt greu de înfrânt:
(Sursa foto: Ionut Pascariu Photografy)
În loc de concluzie
Nu este nevoie de minuni pentru a înfăptui lucrui mărețe. Doar de voință, dăruire și seriozitate. De asemenea, o împletire armonioasă a „ingredientelor” care să alcătuiască rețeta perfectă pentru succes. Felicitări domnului antrenor pentru inițiative și celor două echipe pentru tot ceea ce au realizat!
Felicitari, dlui profesor, pentru profesionalism, pentru faptul ca impleteste armonios competentele specifice sportului ales cu dezvoltarea personala a fiecarui membru din echipa! Inseamna ca si dumnealui este preocupat de perfectionarea continua si va fi un model de urmat pentru invataceii sai. Bravo, copiilor! Bravo, parintilor care ii sustin si care inteleg ca nu e suficienta doar pregatirea fizica, ci si cea emotionala (individuala, dar si la nivel de echipa)! Sunt convinsa ca rezultatele vor fi pe masura implicarii fiecaruia. Mult Succes!
Este o.formulă îndrăzneață, dar eficientă! Succes domnului profesor antrenor şi elevilor dumnealui! 🙂
[…] Cristina Baban pe Elevii LPS într-un alt fel de… […]